Julpyssel för barn

Julpyssel - Du kan enkelt göra julpyssel som Julapelsin, Julgirlang, Papperslykta till julgranen, Pappersrad med änglar. Gumman Matilda och haren Stampe visar alla barn hur man gör enkla julpyssel på videos. 

Julapelsin

 

Du behöver - Apelsin, hela nejlikor, röda sidenband, knappnålar

 

Julapelsin - Gör så här

Knyt sidenbandet runt apelsinen. Tänk på att bandet ska vara så långt att du kan hänga upp apelsinen i ett fönster. Sätt någon knappnål för att hålla bandet på plats. Tryck fast nejlikor på hela apelsinen.  Nu har du en underbart juldoftande jul-apelsin att hänga i fönstret.

(start 14:51 in i avsnittet)

Jul Gilang

 

Du behöver - Färgat papper, sax, lim eller tejp.

 

Julgirlang - Gör så här

Klipp långa remsor ca. 5 - 10 cm breda eller klipp av hela rullen med julklappspappret i 5 - 10 cm breda bitar. Ta två remsor och limma eller tejpa ihop dem i ändan i vinkel mot varann. Tag remsan och vik den över den limmade starten och därefter den andra remsan. Växla och ta remsorna varannan gång. När pappret är slut kan du skarva med nya remsor. När du har din gilang tillräckligt lång tejpa då ihop eller limma slutet med båda ändarna mot varann.

(start 14:52 in i avsnittet)

Jullykta till granen

 

Du behöver - Färgat papper, sax, lim eller tejp.

 

Papperslykta - Gör så här

Klipp till pappret i önskad storlek. Papprets bredd blir höjden på lykta. Vik pappret på mitten längsefter. Klipp remsor hela vägen på den vikta kanten till mitten. Vik ut hela pappret och fäst ihop den med tejp eller lim - kortsida mot kortsida. Klipp en hängare på lykta fäst den. Nu har du en fin lykta att hänga i granen.

Tips: Gör lyktorna i olika storlekar och färger.

(start 14:30 in i avsnittet)

Pappersrad med änglar

 

Du behöver - Långt vitt ellerfärgat papper, sax.

 

Pappersrad - Gör så här

Klipp till pappret i önskad storlek. Vik det på mitt sedan på mitten igen. Upprepa vikningen till dess det är lagom stort. Rita en ängel på en sida. Kom ihåg att vingarna och kjolarna ska sitta ihop. Klipp ut ängeln. Nu har du många änglar på en rad att ställa i fönstret.

Tips: Gör med olika motiv, storlekar och färger.

(start 1:53 in i avsnittet)